top of page

Shredderbike

 

Dit is onze allereerste machine bij 3-Cycle en meteen ook waar alles mee is begonnen. We wilden een fiets ontwikkelen die plastic kon vermalen. Waarom een fiets? Ten eerste is er bijna niks zo Nederlands als een fiets en ten tweede met de fiets kun je zelf aan de slag en lekker bewegen i.p.v. op een aan/uit knopje van een machine te drukken. 

Na veel onderzoek kwamen we erachter dat er shedders/vermalers zijn die met een motor worden aangedreven, maar nog geen shedders die goed werkten zonder motor aandrijving. De bouw van de eerste shredderfiets is toen begonnen. De basis is een oude fitnessfiets en deze is helemaal omgebouwd / geupcycled tot een shredderfiets. Maar wat doet een shedderfiets eigenlijk? Door op onze shredderfiets te fietsen wordt er een shedder/vermaler aangedreven. De shredder bestaat uit vlijmscherpe messen die het plastic dat je erin stopt vermaalt in kleine stukjes.

Deze stukjes plastic wordt opgevangen om vervolgens als nieuwe grondstof verder te verwerken naar nieuwe hoogwaardige producten. Zo krijgt plastic afval een nieuw leven. 

 

Mocht je een eigen shredderbike willen, eventueel gecustomized naar jou wensen, neem dan contact op voor de mogelijkheden. 

IMG_5051.jpeg
IMG_5005.jpeg
IMG_2029_edited.jpg

Injectiemachine

 

Toen we begonnen met plastic vormen in een aluminium mal ging dit na veel research en een paar testen erg goed. Het plastic verwarmden we eerst in een oven op ongeveer 180 graden. Wanneer het plastic voldoende vloeibaar was geworden ging het vanuit de oven in een aluminium mal. De mal, die uit 2 delen bestaat, drukten we dan onder hoge druk samen met een krik om zo een nieuw product te krijgen. 

 

Het proces werkte goed, maar er zaten zeker ook nadelen aan. Je hebt namelijk veel materialen nodig om het uit te voeren, het plastic wordt erg heet en dit brengt risico's met zich mee en daarbij kwam dat het een arbeids- en tijdsintensief proces is.

 

Van probleem naar oplossing

 

De injectiemachine hebben we ontwikkeld om deze nadelen op te lossen. Het proces is hierdoor veiliger geworden, makkelijker en sneller. Dit komt doordat de injectiemachine het proces in 1 keer kan doen. De machine bestaat uit een holle pijp die gevuld wordt met plastic. De pijp wordt verwarmt tot zo'n 200 graden en dit zorgt ervoor dat het plastic vloeibaar wordt. 

Wanneer het plastic vloeibaar genoeg is kan je met een krik een aluminium staaf door de holle pijp naar beneden drukken, zodat het vloeibare plastic onderaan de holle pijp via een injectiemond naar buiten wordt geperst in een aluminium mal. Wanneer de mal helemaal gevuld is halen we deze onder de injectiemachine vandaan, laten deze afkoelen en zo is er een nieuw product klaar.

IMG_4569.jpeg

We gieten de aluminium mallen zelf en gebruiken uiteraard gerecycled aluminium

IMG_6688_edited.jpg
IMG_6669_edited.png
bottom of page